Det har talats om att Facebook haft en ”Blocketdödare” på gång!

Ni har kanske läst att om detta tidigare?! Blocketdödare är en av och till en populär rubriksättning. Så här långt har dock inget kunnat hota suveräna blocket. Funktionen heter Facebook Marketplace (oklart om den kommer få ett svenskt namn när funktionen kommer till Sverige). Just nu finns funktionen i USA, Canada, Mexiko, England, Australia, Neya Zealand och Chile för alla som är 18 år eller äldre.

Så här ser ikonerna ut – den vänstra grå är mobilikonen och den högra är för desktop. 
Iphone har sin ikon längst ner i appen medan androider har den överst.

Det fina med Marketplace är att det bygger på att det är lokalt och att det finns inuti Facebookappen, man behöver alltså inte en extra app och det är en stor fördel att vara integrerad i befintlig app.

Privatannonser är gratis och vad vi vet finns ännu ingen möjlighet för betalda annonser här men en gissning är att det kommer med tiden.

Är det då en blocketdödare?

-Nej, knappast. Blocket ÄR etablerat och har sin självklara plats MEN vi ser en nytta med Facebook Marketplace så det kommer nog ändå att märkas för Blocket när Marketplace rullas ut i Sverige.

  • Det är för det första gratis och Blocket kostar så här tror vi på att små och billigare saker kan komma att säljas först innan man känner sig säker och börjar sälja hus och bilar.
  • Man når snabbt och enkelt alla sina vänner och bekanta vilket inte är lika lätt på Blocket. Facebook är ju proffsen på det här med bekanta och bekantas bekanta – cirklarna ni vet! Blocket har inte alls det tänket så här har Facebook ett gigantiskt övertag. Faktum är att Blocket endast har en funktion knappen ”Tipsa” där man får tre alternativ: Facebook, Twitter eller mail – man matar i princip redan konkurrenten men har kanske inte heller något alternativ.

Köp- och säljgrupperna

Vad som kommer att hända med de egna säljgrupperna är oklart men de kommer helt klart att förlora sin ”status” och det kanske inte är så mycket att sörja. Systemet med ilskna admins som ideligen skriver påminnelser om att gå igenom annonser och radera sålda objekt är inte riktigt hållbart.

Appuppdateringar som förbereder

Facebook har aviserat att man haft en ny säljfunktion på gång och uppdaterar du din app i telefonen ska du se att den nu finns en liten föraning om vad som komma skall där.
Det ser ut som på bilden nedan. Som nummer tre nerifrån i listan hittar du en grön ikon – prislapp med texten – sälj något. Det är långt ifrån Marketplacelanseringen men man kan nog ändå se det som en liten förberedelse för att plocka annonseringen ut ur grupperna.

Alla som någon gång sålt något i Facebook’s köp och sälj grupper kommer att känna igen sig. Här får du sätta rubrik, pris och lägga till text och bilder. Du får även möjlighet till 360* bilder vilket säkert kan vara en bra grej om du t ex ska sälja en lägenhet.

Du kan som vanligt välja målgrupp – vilka som ska kunna se inlägget. Vänner, offentligt och så vidare.

Så här blir det!

Som ett inlägg i en köp och säljgrupp men inte i en grupp. Längst ner till höger finner du knappen ”Publicera på fler platser” där kan du välja att lägga in samma annons i de grupper du är medlem i. I väntan på Marketplace är detta vad vi har att tillgå!

//Sara