Instagram har släppt ett nytt kameraläge, Focus. Här gör vi en snabb genomgång av vad det är och hur det fungerar.

Du kan behöva uppdatera din instagram-app för att kunna använda Instagrams nya fokusläge, hämta version 39.0 av för iOS eller Android på iPhone SE, 6S, 6S +, 7, 7+, 8, 8+ och X fungerar detta nu.
När du gjort detta öppnar du Instagram-appen och sveper från vänster till höger för att öppna instagram-kameran (stories-kameran) se bild nedan.
1. I detta läge sveper du med fingret från vänster höger
2. Då öppnas kameran och du ser en vy som Nr2 visar.

Fokus hittar du mellan Boomerang och Superzoom. Se den ovala markeringen längst ner i bild 2. Kameran vill nu att du ska hitta ett ansikte. Du kan också vända kameran mot dig för att ta en selfie. Fokus fungerar åt båda håll.
För att filma i fokusläge, håll knappen nere.

Vad är då vitsen med detta?

-Jo, fokus sätter skärpa på ansiktet eller ansiktena, man kan ta ett gruppfoto med denna effekt då den kan känna av flera ansikten. Bakgrunden blir då vackert utsuddad. På fotografspråk heter det här: bokeh (från japanska boke, 暈け, som betyder ”suddig”) och är inom fotografin ett begrepp för den estetiska kvaliteten av suddigheten hos delar av en bild som inte är i fokus.
Det är alltså inget ”snyggfilter” utan ett filter för att skapa en känsla av proffsfot. Bakgrunden suddas, inte det ansikte du sätter i fokus.
Fokusläget har dock lite problem med hår och dåligt ljus …. det är två grejer som kan ge / få suddiga kanter.
Det här är en super-bra grej för dig som inte har senaste modell av telefon (där kameran har proträtt-funktion) du kan alltså komma åt funktionen ändå genom att fota genom Instagram!
Tack för det Insta (y)