QR?

Ni har säkert märkt att det börjar dyka upp lite fler QR-koder lite över allt. På annonser, på produkter och i en del fall på visitkort. Är du ICA kund fick du säker härom veckan en rabattkod på saffran som du laddar ner till ditt ICAkort med hjälp av en QRkod. Vi tycker att Qr-koderna är riktigt smarta och skulle vilja gå så långt som att säga att det bara är upp till oss själva och vår egen fantasi att avgöra avad de ska användas till. Ett mycket snart sätt att ”göra saker digitala”  Den företagare som har ambition om att växa, sälja mer, informera eller effektivisera bör absolut tänka på om QR-koderna kan vara till hjälp.

Så här hjälpte vi en kund förra veckan
Saken var den att Magasin Mix, retro & secondhand i Vilhelmina skulle inreda en fin glasmonter till en utställning på FolketsHus inför skyltsöndagen. Sammtidigt planerades i butiken ett musikevent med dragspelar, fika och självklart öppethållande av butiken. Följdaktligen fanns ingen tid eller möjlighet att finnas vid montern. För att skapa en kontaktväg extra Monter -> Kund -> Webb gjorde vi en Qr-kod som tog besökaren till blogg/hemsida och en som tog kund/besökare direkt till Magasin Mix facebooksida. Har kunden dessutom en facebook-app installerad i telefonen så öppnas den direkt. Så här såg det ut!

Mer fint från Magasin Mix

Fler exempel tack!
Matvaruaffärskedjan Tesco (SydKorea) använder QR-koder till en attraktiv målgrupp i Sydkorea. Saken var den att Tesco ville bli marknadsledande, men utan att öppna fler butiker. Hur?
Sydkoreaner är ett av världens hårdast arbetande folk, med långa arbetsdagar, ingen gillar att ägna dyrbara lediga timmar åt handla i affären. Tesco skapade virtuella affärer i t-banan!
Funkar så här: Bli medlem i Tescos kundklubb, ladda ner deras app, skanna in QR-koden med smartphone.
Varorna finns på tryckta stortavlor (affischer) i t-banan. Sedan checkar man ut sitt köp i appen – klicka köp!
Appen är kopplad till betallösningar (tänk ICA kortet) och nu får man sina varor hemkörda. Man handlar helt enkelt medan man ändå väntar i t-banan.

Hur gick det då? 
Online-köpen ökade med 130 %. Nya medlemsregistreringar steg med 76 %.
Se filmen här så ser du hur det funkar 🙂

Annat exempel, skyltfönseter i Umeå. Här kan man scanna koden och så se mer om det hus/lägenhet man ev är intresserad av. Klurigt! Skrattande
Om jag vill läsa en QR-kod då?
Du laddar ner en app till din mobil som kan läsa av en QR kod, det finns många olika appar sök i appstore (där du laddar ner appar i vanliga fall). Men appen startar din mobilkamera som du riktar mot QR koden och telefonen laddar sedan ner det som var kopplat till den koden.
Det kan vara en bild, film, text eller länk till en webbsida.

Jag vill testa!
Det går att göra själv – googla så hittar du information om hur man gör. Men vill du så är du självklart välkommen att ringa, maila eller inboxa oss så hjälper vi Dig.

Historia 
En QR-kod (Quick Response) är en tvådimensionell streckkod som utvecklades av det japanska företaget Denso 1994. Ursprungstanken var att hålla ordning på reservdelar till bilar.