På förekommen anledning vill jag nu räta ut några frågetecken kring detta med smygreklam och reklam. 
Vad är vad och vad är tillåtet?

Så här skriver skatteverket om reklam i bloggar!

Det man har att förhålla sig till är svensk marknadsföringslag och svenska skatteregler.
Det ska framgå om det är reklam du gör oavsett om det är på youtube, i blogg, på instagram eller annat socialt media. Skriv t.ex reklam, sponsrat inlägg, i samarbete med eller annan formulering som får läsaren att förstå att det handlar om reklam. Varuprover, saker, grejer beskattas och det gäller även om det är en hobbyverksamhet.
Så, that’s it! Ange om det är reklam eller inte!

Amanda Schulman fick sig några rejäla skopor ovett härom veckan för att ha gjort reklam för ett bilmärke på sin instagram. Kommentarerna var inte nådiga! Det var allt från hor* till pistolemoji’s och uttalanden om hur personer äcklas av inlägget. Amanda är en mediapersonlighet med många järn i elden, massor av projekt, massor av uppdrag (ser det ut som, jag känner henne inte) Kvinnan verkar starta upp sina egna grejer och driva dem framgångsrikt och låt mig bara säga …. Det är få saker som är så provocerande som just detta! Att ärva, vinna eller FÅ ett toppjobb stör inte i närheten så många som den kvinna som sköter sig själv, startar sina egna grejer och lyckas!
Nu gjorde Amanda reklam för ett bilmärke, detta fick hon troligen betalt för och det framgick tydligt att det var just reklam! Allt i sin ordning alltså!
Pengar som vi får förmoda att hon skattar för!
Låt mig då fråga …. När kända komiker lägger upp bild efter bild av låt säga det egenodlade skägget, är detta då reklam, ”smygreklam” för den egna krogshowen?
Produkten som man tycker är läskig och otydlig (bil) …. hur blir det då om man faktiskt säljer sig själv, är sitt eget varumärke som till exempel en komiker?
Hur ska vi veta när komikern produktplacerar sig själv i sitt flöde och när hen är privat?  
Inte helt lätta frågor va?
Så innan vi hoppar på någon i sociala medier med pistolemojis och att vilja ropa hor* så funderar en stund på vad de andra säljer!

Personligen älskar jag reklam!
Så här ser jag på det: Reklamen finansierar det jag ser på tex TV4 och Kanal5, om det hycklas det aldrig!
I statlig tv finns ingen reklam men det är heller ingen som berättar för mig vilket parti som tillsatt posterna på kanalen, vilket politiskt parti är det som vill att just detta visas? Det framgår aldrig! Smygreklam?

Som liten företagare vet jag att reklam är avgörande!
För mig är det skillnaden mellan mat på bordet eller inte. Jag måste sälja mina egna produkter om jag ska ha kvar mitt jobb (mitt företag) för att göra det måste jag tro på det jag gör, vara stolt över mina produkter och det jag gör. Jag hycklar aldrig om att jag säljer det jag gör! Det funkar inte att ”skämmas” för sin reklam!

Sitter du i samma båt?
Var stolt över det du gjort, det du säljer och det du byggt upp!

Har du också fått höra att reklam är något fult?
Det finns tyvärr de som tycker så ….. men de har sällan en entreprenöriell bakgrund och saknar förståelse för företagandet och för som organisationen Företagarna säger #4av5jobb skapas i små företag.
Tänk på det nästa gång Du stör dig på reklamen! #Jobben

Skriv gärna en kommentar!
Tjing // Sara